Bits&Chips

De turbulente geschiedenis van ASML

Als wereldleider in de markt voor chipmachines bepaalt ASML de hartslag van de wereldwijde informatietechnologie. Hoe kwam een piepkleine firma uit een Brabants dorp na jaren van tegenslagen tot zo'n weergaloze prestatie? Die turbulente route naar succes is nu beschreven door onafhankelijk techniekjournalist René Raaijmakers. Hij sprak daarvoor met ruim honderd mensen binnen en buiten de onderneming, uit alle lagen van de organisatie.

 

"Ik wilde de verborgen wereld waarin ingenieurs samen complexe systemen ontwikkelen toegankelijk maken. Het bijzondere aan dit verhaal is dat alle geïnterviewden openhartig vertellen over hun onhebbelijkheden, miscalculaties en fouten. Voor mij is het succes van ASML gebouwd op openheid en van die openheid heb ik dankbaar gebruik gemaakt."

SNEAKPREVIEW: voorwoord ASML-boek

Als jonge techniekjournalist bezocht ik begin jaren negentig Silicon Valley. Tot mijn verbazing kwam ik op een conferentie in San Jose voor het eerst ASML tegen, een Nederlands bedrijf dat in een technologierace was verwikkeld met de toen onaantastbare grootmachten Canon en Nikon. Als student en beginnend journalist had ik.... Download hier het volledige voorwoord (gratis)

Over de auteur

René Raaijmakers (Oirschot, 1960) ging direct na zijn studie scheikunde als wetenschapsjournalist aan de slag. In de jaren negentig schreef hij over informatietechnologie en de halfgeleiderindustrie als freelance medewerker voor onder meer NRC Handelsblad, Intermediair, Automatisering Gids en Computable. In 1999 startte hij Bits&Chips, een vak- en opiniemagazine voor de hightech industrie. In 2016 bracht hij samen met mede-auteur Paul van Gerven zijn eerste boek uit: Natlab - Kraamkamer van ASML, NXP en de cd. 

Nieuwsbrieven

Mailing | week 15 | Officiële launch: donderdagavond 8 juni 2017

Mailing | week 13 | Van rampentent tot hightech powerhouse

Mailing | week 11 | De sneakpreview van het ASML-boek

Mailing | week 9 |  Twee versies van het ASML-boek

Mailing | week 6 | Schrijven op Kasteel Slangenburg

 

 

Technisch-populaire versie

De architecten van ASML


De technisch-populaire variant heeft als titel De architecten van ASML. Deze versie bevat uitgebreide uitleg over de belangrijke technologische vindingen van ASML (zoals de chiplithografie), met veel bijbehorende foto's en illustraties. Deze versie is bedoeld voor lezers met interesse in wetenschap en techniek.

 

Alle informatie in De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML staat ook in De architecten van ASML.

 


Inkijkexemplaar

Bekijk het verschil tussen de managementversie en de technisch-populaire versie:
1. Voorbeelden van tekstdelen die zowel in 'De architecten van ASML' als in 'De geldmachine' voorkomen.
2. Voorbeelden van meer technische tekstdelen die alleen in 'De architecten van ASML' voorkomen.

 

 

Managementversie

De geldmachine

De turbulente jeugd van ASML

De kortere managementversie heeft als titel De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML. In dit boek kan een breed publiek kennis maken met het meest bijzondere hightech-bedrijf van Nederland. In deze uitgave gaat het vooral over de mensen die bij ASML werkten en de manier waarop zij dit bedrijf tot een internationaal succes hebben uitgebouwd.


Alle informatie in De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML staat ook in De architecten van ASML.

 

 

Inkijkexemplaar

Bekijk het verschil tussen de managementversie en de technisch-populaire versie:
1. Voorbeelden van tekstdelen die zowel in 'De architecten van ASML' als in 'De geldmachine' voorkomen.
2. Voorbeelden van meer technische tekstdelen die alleen in 'De architecten van ASML' voorkomen.