Your cart is currently empty!
1 miljoen voor Nijmeegse startup in brein-computerinterfaces
Mindaffect, een Nijmeegse startup die werkt aan brein-computerinterfaces (bci’s) voor ALS-patiënten, heeft 1 miljoen euro opgehaald bij durfinvesteerders. De technologie moet het mogelijk maken om relatief snel woorden te typen op basis van eeg-signalen. Dat kan een uitkomst zijn voor patiënten die door de ziekte ALS niet meer goed kunnen bewegen. De technologie van Mindaffect is afkomstig van de Radboud Universiteit, waar al jaren een onderzoeksprogramma naar bci’s loopt.
Tot nu toe zijn bci’s slechts zeer beperkt inzetbaar omdat ze vrij traag, foutgevoelig en omslachtig zijn. Om aan de buitenkant van de schedel de elektrische signalen van de hersenen te meten, moeten tientallen gevoelige elektrodes met geleidende gel worden aangebracht. Dan nog zijn de signalen zwak en bevatten veel ruis. Een bci interpreteert de hersengolven dan ook niet echt, maar de gebruiker moet bijvoorbeeld zijn aandacht richten op een letter op een beeldscherm. Wanneer die wordt uitgelicht door de computer, is het ‘aha-moment’ als piekje terug te zien en noteert de computer de bijbehorende letter.
Mindaffect gebruikt een sterk verbeterde versie van dit trucje. Het beeldscherm laat elke letter met een uniek patroon knipperen, en dat patroon is in de eeg-signalen terug te zien wanneer een gebruiker naar een van die letters kijkt. Omdat dit signaal erg robuust is, zijn er veel minder elektrodes nodig en komt de kwaliteit van de meting minder nauw. De aanpak is ook veel sneller en er is ook minder concentratie vereist van de gebruiker zodat er minder vermoeidheid optreedt.