Profiel

Alphense fpga-borden kunnen elke situatie aan

Pieter Edelman
Reading time: 8 minutes

Fpga’s zijn uitermate geschikt om datasignalen realtime te verwerken, maar het is niet triviaal om er een systeem mee te bouwen. 4DSP uit Alphen aan de Rijn ontwikkelt off-the-shelf platforms in industriële vormfactoren waarmee eindklanten een keur aan signalen direct in de fpga kunnen krijgen en zich volledig kunnen richten op de algoritmes. Directeur Erik Barhorst over de geschiedenis van het bedrijf, vormfactoren en de toekomst van fpga’s.

Wie een radarsysteem wil bouwen, of een phased array-antennesysteem, of welke toepassing dan ook met hoge eisen aan signaalverwerking, heeft een grote kans uit te komen bij de nieuwste generaties high-end fpga’s. Marktleiders Xilinx en Altera lopen mee in de voorhoede van de wet van Moore, zodat ze met hun programmeerbare chips enorme hoeveelheden rekenkracht aan de dag kunnen leggen en een concurrentievoordeel kunnen bieden boven asics.

Maar een fpga is alleen nog maar een fpga. Voordat er iets mee kan worden gedaan, moet de chip op een bordje komen met geheugen en alle elektronische aansluitingen – getest en gehard voor gebruik in realistische omstandigheden – en worden verbonden met een frontend die de signalen met hoge bandbreedte aanlevert. Doorgaans moet hij ook nog contact kunnen leggen met een cpu-systeem dat de boel aanstuurt en de resultaten van de signaalverwerking afhandelt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content