Kort nieuws

ASML presteert boven verwachting

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

ASML heeft over het tweede kwartaal een omzet geboekt van een dikke 1,2 miljard euro, een teruggang van bijna 18 procent vergeleken met het tweede kwartaal van topjaar 2011 maar beter dan de analistenverwachtingen. De nettowinst kwam uit op 292 miljoen euro, tegen 432 miljoen vorig jaar. Ook de komende seizoenen zien er niet slecht uit. De Veldhovenaren ontvingen 43 bestellingen, samen goed voor 949 miljoen euro. De backlog komt daarmee op 55 machines, goed voor 1,5 miljard euro.

De bestellingen voor EUV-systemen zijn hierin niet meegenomen. Op het moment zegt ASML twaalf EUV-volumeproductiemachines (NXT:3300) op stapel te hebben staan. Die worden volgend jaar geleverd, de eerste wellicht al eind dit jaar. Daarnaast hebben klanten al toegezegd vier EUV-machines aan te willen schaffen in 2014. Die toezegging is gebaseerd op de stabiele werking van de zes machines in het veld en de gestage vooruitgang in het bronvermogen. Op het moment is volgens ASML 50 watt herhaaldelijk gedemonstreerd bij bronleverancier Cymer en is 105 watt gehaald onder laboratoriumomstandigheden. Genoeg om de roadmap van 70 wafers per uur in 2014 waar te maken, aldus ASML.

Ondertussen blijft het bedrijf aan de prestaties van zijn bestaande producten schaven. De nieuwste NXT:1950-systemen verstouwen nu standaard 230 wafers per uur, terwijl reeds geïnstalleerde systemen hiervoor een update tegemoet kunnen zien. ASML meldt hiermee trots een nieuw productiviteitsrecord: meer dan 5100 wafers op een dag.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content