Kort nieuws

Belgische 5g-veiling loopt vertraging op

Paul van Gerven
Reading time: 1 minute

Een politiek conflict dreigt de geplande veiling van 5g-licenties in België te blokkeren. De federale overheid en de deelstaten kunnen het niet eens worden over de verdeling van de opbrengsten. Vlaanderen en Wallonië eisen meer dan de twintig procent die zij bij eerdere veilingen opstreken. De suggestie van de federaal minister van Telecom Philippe De Backer om de verdelingsdiscussie na de veiling te houden, wijzen de deelstaten van de hand. Daardoor kan de eind dit jaar of begin volgend jaar geplande openbare verkoop niet doorgaan.

In Nederland wil de overheid nog dit jaar drie frequentiebanden veilen, waarvan in Europa alleen de 700 MHz-band is geoormerkt voor 5g-toepassing. De belangrijke 3,5 GHz-band wordt pas uiterlijk begin 2022 verkocht, omdat er eerst een afluisterstation moet worden verplaatst. Wanneer de supersnelle maar niet ver reikende 26 GHz-band wordt verdeeld, is nog niet bekend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content