Analyse

Chinees PV-beleid loopt op de klippen

Paul van Gerven
Reading time: 3 minutes

Het lot van de ooit grootste PV-fabrikant Suntech is nog onzeker, maar dat van het Chinese PV-beleid niet: dat is failliet.

Suntech werd wel on-Chinees genoemd. Waar veel Chinese maakbedrijven zich star en weinig creatief opstellen, had de ooit grootste PV-fabrikant ter wereld innovatie hoog in het vaandel. Suntech was ook een van de weinige Chinese ondernemingen die een fabriek opende in de Verenigde Staten en zich daar aan de beurs liet noteren. De oprichter en eigenaar, de Chinese Australiër Shi Zhengrong, werd geroemd als pionier.

Na een lange aanloop vorig jaar lijkt Suntech nu echter af te stevenen op een faillissement. Het bedrijf was half maart niet in staat om op tijd een lening van een half miljard euro terug te betalen. Kort daarop dwongen Chinese banken surseance van betaling af bij een dochteronderneming, een van de belangrijkste productietakken gevestigd in Wuxi. Sindsdien heeft ook het Europese onderdeel bij de rechter in Zwitserland uitstel van betaling aangevraagd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content