Nieuws

Compacte ruimtecamera uit Oudenaarde brengt aardvegetatie in beeld

Nieke Roos
Reading time: 4 minutes

Een Belgisch consortium onder leiding van OIP uit Oudenaarde ontwikkelt een nieuwe spiegeltelescoop om de aardse vegetatie in kaart te brengen vanuit de ruimte. Het instrument moet over twee jaar aan boord van de Proba-V-satelliet rondjes draaien om onze planeet.

De Spot-5 nadert zijn houdbaarheidsdatum. De Franse satelliet die ons onlangs nog de beelden schonk van de aswolk en de olievlek in de Golf van Mexico draait hoogstwaarschijnlijk in 2012 zijn laatste rondje om de aarde. High-res-opvolger Pleiades gaat pas twee jaar later de ruimte in. Om ook in de tussentijd zicht te kunnen houden op de aardse vegetatie hebben het Belgian Science Policy Office (Belspo) en de Europese ruimtevaartorganisatie Esa besloten een camera te ontwikkelen die het stokje direct overneemt als de Spot-5 in 2012 aan het eind van zijn leven is.

’De opdracht was om een instrument te bouwen dat minstens dezelfde hoeveelheid data levert en tegelijkertijd klein, licht en zuinig genoeg is om mee te kunnen liften op een Proba-minisatelliet‘, verklaart systeemengineer Jorg Versluys van projectleider OIP Sensor Systems uit Oudenaarde. ’De vegetatiecamera aan boord van de Spot-5 is een kubieke meter groot, weegt honderdvijftig kilo en verbruikt zo‘n honderdvijftig watt. Omdat het Proba-platform veel beperkter is, mag het nieuwe instrument hooguit tachtig bij zestig bij twintig centimeter groot en zo‘n dertig kilo zwaar zijn en een vermogen hebben van ongeveer veertig watt.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content