Achtergrond

Configuratiemanagement en hergebruik: een potentieel gevaarlijke combinatie

Pascal van Kempen heeft ruim twaalf jaar ervaring in configuratiemanagement in zowel beheers- als R&D-omgevingen. Momenteel is hij werkzaam als configuration management architect bij Topic Embedded Systems. Daarnaast is hij lid van de INTCCM Association (www.intccm.org).

Reading time: 6 minutes

Wanneer je het hebt over hergebruik van software tijdens de ontwikkeling, is configuratiemanagement wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan het een grote rol spelen. Weliswaar geen inhoudelijke, maar een belangrijke ondersteunende functie. In hoeverre je invulling kunt geven aan deze rol hangt mede af van de mogelijkheden van de gebruikte tool. Dit is echter niet geheel zonder risico. In dit artikel gaat Pascal van Kempen in op de mogelijke gevaren en hoe je deze kunt reduceren.

Een eigenschap die de meeste moderne tools voor softwareconfiguratiemanagement (SCM) ondersteunen, is het zogeheten branching. Kort gezegd komt het erop neer dat je op basis van een bestaand product A een aftakking B maakt om daarop verder te ontwikkelen. Nu kun je dit natuurlijk ook doen door een kopie te maken van je bestanden en daarop verder te ontwikkelen. Het aftakken middels een tool biedt echter voordelen.

Stel, een programmeur vindt een probleem (en lost het op) in A, dan wil je natuurlijk ook dat dit probleem wordt opgelost in B. Immers, als de klant een nieuwer product koopt, wil hij niets meer te maken hebben met de oude problemen. Bij gekopieerde bestanden betekent dit dat je de oplossing nogmaals moet implementeren in product B. Binnen SCM-tooling is hier een handige techniek voor geïmplementeerd: het samenvoegen van code (mergen, zie Figuur 1). Overigens is dit samenvoegen van code niet geheel zonder risico, maar daarover later meer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content