Your cart is currently empty!
Cosine en Sron dragen bij aan röntgentelescoop Esa
De Europese ruimtevaartorganisatie Esa heeft definitief besloten tot de ontwikkeling van de Athena-röntgentelescoop. Met een camera annex spectrometer en een groothoekruimtecamera gaat deze zeer hete en energierijke verschijnselen bestuderen in het heelal. Het Leidse Cosine Measurement Systems bouwt het optische systeem dat de opgevangen röntgenstraling naar de twee instrumenten leidt. Sron levert de ultragevoelige detector voor de camera/spectrometer.
De Athena moet spectaculaire natuurkundige verschijnselen gaan observeren nabij zwarte gaten en neutronensterren en voor het eerst de samenstelling van de ongrijpbare hete materie (meer dan tien miljoen graden) in clusters van melkwegstelsels nauwkeurig gaan bepalen. Doel is om te weten te komen hoe en waarom gewone materie samenklontert tot hele stelsels en hoe zwarte gaten groeien en hun omgeving beïnvloeden. De lancering staat gepland voor 2028, waarna de telescoop naar verwachting minimaal vijf jaar waarnemingen gaat doen. De technologische bijdragen geven Nederlandse astronomen gegarandeerde waarneemtijd om de kosmische puzzels te helpen oplossen.
Met een gewicht van ongeveer vijf ton, een lengte van circa veertien meter en een röntgenlens met een diameter van drie meter wordt de Athena de grootste röntgentelescoop tot nu toe. De door Cosine ontwikkelde lens heeft vierhonderd vierkante meter aan spiegeloppervlak in de vorm van opeengestapelde dunne platen silicium, geproduceerd door Micronit in Enschede. De levering van de lichte optische systemen brengt honderd miljoen euro in het laatje.