Your cart is currently empty!
Datamonsters met waterkoeling
Voor de Square Kilometre Array, de nieuwe megaradiotelescoop, komen er in West-Australië 130 duizend antennes te staan, verdeeld over 512 velden. Elke seconde produceren deze één petabit aan data. Astron ontwikkelt de 288 watergekoelde computerborden die de gegevens verwerken en zo een bijdrage leveren aan de ontrafeling van het heelal.
Met een ontvangend oppervlak van één vierkante kilometer wordt de Square Kilometre Array (Ska) de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld. In Zuid-Afrika en West-Australië komen honderden satellietschotels en duizenden antennes. Het instrument gaat de eerste beelden produceren uit de tijd waarin de vroegste sterren ontstonden en kan daarmee zorgen voor fundamentele doorbraken. Het begin van de bouw staat gepland voor 2021.
Niet alle processen in het heelal spelen zich af op dezelfde golflengte. Daarom zal de Ska op verschillende frequenties kunnen waarnemen. De parabooltelescopen in Zuid-Afrika gaan meten van 350 MHz tot 4 GHz, terwijl de antennevelden in West-Australië het gebied tussen 50 en 350 MHz voor hun rekening nemen. Op de hoge frequenties vinden we de signalen die op ons afkomen, op de lage de signalen die van ons af bewegen, zoals die van net na de oerknal – denk aan het dopplereffect.