Interview

De knop aan, up-rampen en de prijs naar beneden

René Raaijmakers
Reading time: 9 minutes

Technobis in Alkmaar is klaar voor een groeispurt naar 160 miljoen euro omzet. ‘Onze systemen werken, we staan in klantenroadmaps en dit gaat gewoon gebeuren. Het is de knop aanzetten, up-rampen en de prijs naar beneden krijgen’, zegt directeur Pim Kat.

Na een half uur praten laat Pim Kat, directeur-eigenaar van Technobis, een vergrote afbeelding zien van zijn optische chip: zo ver zijn ze in Alkmaar al met optische integratie. Op het plaatje van het 4 bij 4,6 millimeter grote priegeltje komen de verschillende onderdelen prachtig in beeld: een spectrometer met een waaier aan golfgeleiders die uitkomt op een array van 48 fotodiodes.

Terloops laat Kat zich ontvallen dat de foto hem eigenlijk behoorlijk dwarszit. Hij weet niet hoe het plaatje tot stand is gekomen. Ook niet wie de maker is. Toen hij en zijn medewerkers de foto eens goed bekeken, krabden ze zich achter de oren; er was ook een tester te zien, een instrument waarvan de herkomst voor hen volkomen onduidelijk was. Waren ze hier indirect getuige van reverse-engineering, een poging van een concurrent om de Alkmaarse technologie uit te pluizen?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content