Kort nieuws

Decoratieve zonnegevels getest op campus TU Eindhoven

Paul van Gerven
Reading time: 1 minute

Op de campus van de TU Eindhoven krijgen dunnefilmzonnecellen de gelegenheid zich te bewijzen als energieopwekkende gevelbekleding. Op een op het zuiden gerichte muur van de universiteit hangen naast elkaar een ‘kaal’ dunnefilmpaneel en een standaard silicium paneel om hun prestaties te vergelijken. Ook zijn er diverse dunnefilmpanelen met een structuur, kleur of print bevestigd, om het effect daarvan op het rendement te meten. De verwachting is dat een structuur nauwelijks opbrengstverlies geeft, een kleur twintig tot dertig procent.

Behalve een testopstelling is de Energywall ook een demonstrator, waarmee pv-bedrijf Eigenenergie.net de bouw- en constructiewereld kan tonen wat er inmiddels mogelijk is met zonnegevels. Het product is tot stand gekomen als spinoff van het Europese project PV Opmaat. Ook een gevelbouw- en gevelisolatiespecialist en een architectenbureau zijn bij de ontwikkeling betrokken.

‘Met dit concept willen we bewijzen dat elke gevel van zonne-energie voorzien kan worden, zonder dat men concessies hoeft te doen aan het gebouwontwerp van de architect. Een zonnegevel is straks in elke kleur, elke maatvoering en elke structuur te bouwen. Ons consortium levert daarbij een complete geveloplossing: van engineering tot isolatie en de uiteindelijke bouw van de gevel. Het is dus veel meer dan enkel een zonnepaneel’, zegt Henrico van de Boomen van Eigenenergie.net.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content