Achtergrond

Draadloze energie verovert ons leven

Alex Snijder is sinds 2011 field application engineer bij Würth Elektronik. Hij werkt al vijftien jaar in diverse technische functies in de elektronica-industrie.

Reading time: 8 minutes

Draadloze energieoverdracht is niet nieuw, alles behalve dat, maar door standaardisatie komt de technologie wel binnen handbereik van steeds meer ontwikkelaars en voor steeds meer verschillende applicaties. In het huidige speelveld zijn meerdere standaarden actief, gebaseerd op verschillende achterliggende technologieën. Waar gaat het heen, wat zijn de voordelen van de verschillende technologieën en standaarden, en, eenmaal een standaard gekozen, welke design-overwegingen moeten dan worden gemaakt?

Draadloze energieoverdracht is de laatste jaren bezig aan een langzame opmars. Op dit moment zijn de meeste applicaties op de markt nog terug te vinden binnen de consumentenelektronica, bijvoorbeeld bij de mobiele telefoons. Er is echter een duidelijke interesse zichtbaar in de markt voor industriële en medische apparatuur en in automotivesystemen.

Grofweg is het speelveld van standaarden onder te verdelen in twee technologieën: inductieve koppeling en magnetische resonantie. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Inductief koppelen geeft een relatief hoog rendement, maar beperkt de afstand en positionering sterk. Bij resonantie-gekoppelde systemen zien we het tegenovergestelde: de bewegingsvrijheid is groter, maar het rendement is duidelijk lager. Daarnaast geeft deze technologie meer uitdagingen met betrekking tot de emc-eisen, want zowel het magnetisch veld als de gebruikte frequentie is veel groter.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content