Redactioneel

Dringen in het spectrum

Pieter Edelman is redacteur bij Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

’Het elektromagnetische spectrum is overgealloceerd maar ondergebruikt‘, klonk het afgelopen Arrm, de jaarlijkse bijeenkomst waarbij Imec de pers van zijn laatste ontwikkelingen op de hoogte stelt. De stelling kwam voorbij in een praatje over Imecs platform voor softwaregestuurde radio (SDR). Daarin bepaalt een stukje software voor een draadloze communicatietechnologie het protocol en de gebruikte frequentie.

Reuze handig, want je bent direct klaar voor de toekomst. Op ons Embedded Systemen-event begin deze maand kondigde Option-topman Jan Callewaert aan een laptopmodule op de markt te brengen voor mobiel internet die via software-upgrades de draadloze-technologieontwikkelingen bijhoudt. In sommige oplossingen kun je gelijk ook met minder radio‘s toe, want hetzelfde zendsysteempje kan simpel schakelen tussen de beschikbare technologieën, zoals Imec toonde.

Het overallocatie-maar-onderutilisatieprobleem vraagt echter een verdergaande oplossing: cognitieve radio. Het zendontvangsysteem snuffelt daarbij zelf het spectrum af naar het optimale vrije plekje en doet daar zijn ding. Verder fantaserend kan het systeem zelfs lerend worden en bewust van andere omgevingsvariabelen. De voordelen zijn groot: het spectrum wordt in één klap veel beter benut en interferentie behoort tot het verleden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content