Kort nieuws

Europa bereikt akkoord over Horizon 2020

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

De Europese onderhandelaars zijn het eens geworden over het Horizon 2020-programma, de opvolger van het Zevende Kaderprogramma. In totaal komt het budget neer op 70 miljard dollar voor zeven jaar – twintig miljard meer dan zijn voorganger. 17 procent daarvan is bestemd voor puur wetenschappenlijk onderzoek via de European Research Council (tegen 15 procent in KP7).

Alhoewel het Europese Parlement en de raad van Europese ministers moeten nog hun fiat moeten verlenen aan het voorstel, is het akkoord een belangrijke mijlpaal. Het programma moet volgend jaar van start gaan, en de universiteiten begonnen langzaam aan nerveus te worden over de toekomst van hun projecten. Met name de vergoeding voor indirecte onderzoekskosten was een heet hangijzer: de lidstaten en het parlement wilden simpelweg een vergoeding van 25 procent bovenop de directe onderzoekskosten. Universiteiten en onderzoeksinstituten zijn echter bang dat er hierdoor niet genoeg geld naar de grote onderzoeksfaciliteiten stroomt, en de Commissie wilde dan ook dat gekeken wordt naar de daadwerkelijke indirecte kosten. Dit zou echter een hoop extra rompslomp met zich meebrengen, waardoor in het akkoord toch gekozen is voor het simpele bekostigingsmodel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content