Kort nieuws

Freescale zet mobiele chips in de etalage

René Raaijnmakers
Reading time: 2 minutes

Freescale Semiconductor wil zich terugtrekken uit de chipmarkt voor mobieltjes. Het Amerikaanse bedrijf bevestigt de geruchten die hierover de ronde deden. Freescale wil focussen op de markten automotive en netwerken. Daar bekleedt het nog topposities.

Freescale splitste begin 2004 af van Motorola en is nog steeds hofleverancier van de Amerikaanse mobieltjesfabrikant. Nog niet zo lang geleden beleefde Motorola hoogtijdagen met zijn Razr. Dat dunne schelptelefoontje maakte het zelfs marktleider Nokia moeilijk. Maar sinds bijna een jaar zit Moto in zwaarder vaarwater. Het heeft last van Apple met zijn Iphone, Sony Ericsson en agressieve Koreaanse spelers. Motorola‘s verkopen van mobieltjes kelderden begin dit jaar met 40 procent ten opzichte van een jaar eerder. Zijn marktaandeel kromp van 18,4 naar 9,7 procent in het eerste kwartaal.

Als Motorola pijn lijdt, dan doet het ook zeer bij Freescsale. De chipbakker haalt 20 procent van zijn totale omzet uit mobieltjes en leunt daarbij vrijwel alleen op zijn oude moeder als afnemer. Freescale zegt dat het momenteel opnieuw onderhandelt over een afspraak voor de gegarandeerde levering van chips aan Motorola. De maker van telecomapparatuur zou er best wat voor over hebben als het niet meer aan de afgesproken afname van chips hoeft te voldoen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content