Kort nieuws

Fursa draait duimschroeven ASMI aan

Paul van Gerven
Reading time: 2 minutes

Hedgefund Fursa Alternative Strategies zet ASM International nog meer onder druk om het bedrijf te herorganiseren. De activistische aandeelhouder drong eerder als Mellon aan op afsplitsing van de kwakkelende front-endactiviteiten. Fursa wil opnieuw en zo snel mogelijk aan tafel met de raden van bestuur en commissarissen. Verder bracht het bedrijf een vertrouwelijk verbeterplan in de openbaarheid.

De voorstellen van Fursa behelzen een focus op productie in Azië, waar ASM Pacific Technologies actief is. De winst van dit bedrijfsonderdeel wordt gebruikt om gaten elders te dichten. Daarnaast zou er een bestuursraad moeten komen waarin zowel uitvoerende als toezichthoudende bestuurders zitting nemen, waaronder de vier experts die het verbeterplan opstelden. De aandeelhouders zouden ook de bestuursvoorzitter mogen leveren.

Volgens een anonieme bron in Het Financieele Dagblad bevat het plan van Fursa ’geen onzin‘. De koppige houding van bestuursvoorzitter Arthur del Prado zou het oplossen van de impasse in de weg staan. Ook het overgeven van de bestuurshamer aan zoon Chuck komende maand zet kwaad bloed. Verschillende partijen maken zich zorgen dat vader Arthur via zijn zoon invloed wil blijven uitoefenen. President-commissaris Paul van den Hoek van ASMI zegt dat de opvolging intern niet controversieel is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content