Technieuws

Geknakt silicium bruggetje werkt als optomechanisch geheugen

Paul van Gerven
Reading time: 2 minutes

Yale-onderzoekers hebben de ’knaktoestand‘ van een stripje silicium gebruikt als basis voor binaire informatieopslag. Het vrij hangende stukje metaal is van nature geknakt, maar dat kan in twee richtingen: naar ’boven‘ of naar ’beneden‘. Via energietoevoer van een laser wisten de Amerikanen te schakelen tussen deze twee toestanden.

De basis voor het ongebruikelijke geheugenelement is een ringvormige optische resonantieholte gefabriceerd op een standaard silicium-op-isolator-wafer. De onderzoekers etsten onder een klein deel van het ringetje bijna al het materiaal weg, zodat er een vrij hangend membraan overbleef. Deze procedure haalde ook plaatselijk de spanning van het silicium af, waardoor het stripje zich bol of hol over de leegt heen spant.

Deze toestand is echter metastabiel. Als er met een laser lichtpulsen in de holte werden ’geïnjecteerd‘ met een frequentie die iets hoger ligt dan de natuurlijke resonatiefrequentie, dan begon het bruggetje te vibreren. Een schot laserpulsen met een lagere frequentie zette het juist weer stil. Door te spelen met de frequentie konden de wetenschappers beïnvloeden in welke toestand (hol of bol) het stripje eindigde. De nanomechanische resonator functioneert daarom als een geheugen. Uitlezen geschiedt door te schieten met veel te weinig laserenergie; de brekingsindex verraadt in welke toestand de brug verkeert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content