Kort nieuws

Gelders ziekenhuis en Fujitsu gaan patiënten monitoren met sensoren

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem start met het Japanse Fujitsu een proef voor de inzet van sensoren om patiënten te monitoren. Verpleegkundigen moeten hierdoor via een smartphone al de situatie van de patiënt kunnen beoordelen. Nu kan dat pas wanneer ze na een piepermelding bij het bed aankomen. Daarnaast biedt de technologie artsen waardevolle informatie over de patiënt. Het aantal machines en draden bij de patiënt zal ook afnemen.

De eerste fase behelst het gebruik van slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder de matrassen die vitale functies zoals bloeddruk, hartritme en slaapritme meten. Deze fase moet in september van start gaan en loopt tot begin 2017. Daarna hopen de partijen de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis beschikbaar te maken. De volgende fase is om ook bewegingssensoren in te zetten voor cva-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier. Het is verder de bedoeling om de sensorgevens voor de patiënt te ontsluiten. Hiervoor is het Groningse Vitalinq verantwoordelijk.

Het project, dat de naam Sensing Clinic heeft meegekregen, komt voort uit het Fieldlab 2e lijnszorg dat is opgezet door de Provincie Gelderland, Health Valley en Oost NV.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content