Nieuws

Gezondheidszorg per app: Vlaamse starter maakt het mogelijk

Pieter Edelman
Reading time: 4 minutes

Tot nog toe spelen smartphones en wearables nog maar een bescheiden rol voor medische diagnose, want de kwaliteit is lang niet altijd gegarandeerd. De Vlaamse startup Qompium heeft nu een belangrijke stap gezet door zijn hartritme-app FDA-gekeurd te krijgen. Het bedrijf wil zijn softwarearchitectuur nu gaan aanbieden aan andere appmakers.

Wie ‘heart rate’ intikt in de Play Store van Android of App Store van de Iphone krijgt een lange lijst appjes voorgeschoteld die allemaal claimen je hartslag te kunnen meten met je telefooncamera. Het verrassende is: ze werken best aardig. Maar veel van die appjes hebben een dubieuze oorsprong. Om nou echt een medische diagnose te baseren op het knutselwerk vol reclames van een zolderkamerprogrammeur, met hardware die daar helemaal niet voor bedoeld is, is niet bepaald een slim idee.

Toch schuilt er een solide idee achter die appjes. Op elke hartslag stroomt er wat extra bloed door de vingertop, waardoor licht van een specifieke kleur net wat meer wordt geabsorbeerd. De smartphonecamera kan die kleine kleurveranderingen in je vingertop meten. Dit staat bekend als photoplethysmography. Hartritmemonitors op een vingertop gebruiken hetzelfde principe.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content