Kort nieuws

Globalfoundries versnelt Finfet-roadmap

Paul van Gerven
Reading time: 1 minute

Globalfoundries heeft gisteren zijn 14-nanometerproces gepresenteerd, genaamd 14nm-XM (voor extreme mobility). De foundry waagt het op dat knooppunt over te stappen naar Finfets, net als Intel vorig jaar aankondigde en inmiddels heeft gedaan voor 22-nanometerchips. Opmerkelijk genoeg plant Globalfoundries om ongeveer gelijktijdig aan 14-nanometerproductie te beginnen, en concurrent TSMC zelfs voorbij te steken.

In een Finfet is de gate om het vin-vormige stroomkanaal van de transistor gevouwen. Door deze 3D-constructie is er drie zeer zoveel oppervlak waarlangs elektronen kunnen stromen vergeleken met een vlakke opbouw, en wordt lekstroom bovendien effectiever onderdrukt. Finfets genieten daarom van betere performance, lager energieverbruik, of een compromis tussen beide. In de groeimarkt van accugevoede apparaten is dat een groot goed.

Indicatief voor het toenemende belang van de mobiele-apparatenmarkt is Intel van plan bij zijn 14-nanometerchips eerst de mobiele varianten te introduceren, en pas daarna die voor pc‘s en servers. Op die manier wilt het de adoptie van zijn X86-architectuur in de mobieltjes- en tablet-arena forceren, omdat geen enkele andere chipmaker die roadmap leek te kunnen volgen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content