Nieuws

Google Earth voor celeiwitten

Pieter Edelman
Reading time: 5 minutes

Het verband tussen twee eigenschappen is makkelijk te onderzoeken door ze tegen elkaar uit te zetten in een grafiekje, maar veel bigdatatoepassingen hebben veel en veel meer dimensies. Delftse en Leidse onderzoekers hebben een manier gevonden om dergelijke data efficiënt visueel te verkennen. Ze denken dat ze er beter ziektes mee kunnen onderzoeken.

Sinds 2013 staat in het Leids Universitair Medisch Centrum een Cytof 2 te pronken. Het zes ton kostende apparaat, waarvan de naam staat voor ‘cytometry by time of flight’, is bedoeld om op grote schaal van individuele cellen in kaart te brengen welke eiwitten zich op hun oppervlakte bevinden. Dit is een van de bepalende eigenschappen voor de werking van het afweersysteem, en daarmee een belangrijk kenmerk voor onderzoek naar ziektes.

Inmiddels heeft het apparaat fors wat cellen gekarakteriseerd. Dat gaat in twee stappen. Eerst wordt een weefselmonster behandeld met antilichamen, eentje voor elk eiwit waarin de onderzoekers geïnteresseerd zijn. Die antilichamen zijn op hun beurt weer verbonden met een uniek zwaar metaal. Omdat antilichamen zeer specifiek binden aan hun doeleiwit, raken de cellen op die manier bekleed met een mengelmoesje van metalen die staan voor de stoffen die ze meedragen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content