Redactioneel

Haastige spoed

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

Een anonieme lezer beschuldigde uw geliefde lijfblad onlangs van chauvinisme. Hij had aan de berichtgeving in Bits&Chips de indruk overgehouden dat wij de Amerikaanse keuringsinstantie FCC de schuld in de schoenen wilden schuiven van het dreigende faillissement van Irex, terwijl in werkelijkheid de e-readermaker gewoon had geblunderd door een apparaat in te leveren dat niet aan de normen voldeed. Wij hebben geen uitspraak willen doen over de schuldvraag, maar wij begrijpen hoe de kop ’Amerikaanse bureaucratie noopt Irex tot uitstel van betaling‘ een bepaalde toon zet en een verder neutraal artikel een ongepast nationalistisch smaakje geeft.

Des te interessanter was het dat enkele dagen na plaatsing op de Bits&Chips-website Irex-CEO Hans Brons in NRC Handelsblad suggereerde dat traagheid van de FCC wel degelijk ten grondslag lag aan de misère van zijn bedrijf. Had Bits&Chips hem per ongeluk een gouden pr-strategie aangereikt, of toch de spijker op de kop geslagen? We hebben het Brons niet kunnen vragen, want Irex bleef ons hardnekkig naar de curator verwijzen. Ook de FCC wilde niet ingaan op de beschuldiging.

In de reconstructie die we vervolgens hebben gemaakt op basis van bronnen rondom Irex (zie pagina 6), hebben we er geen bewijs voor kunnen vinden dat het inmiddels failliet verklaarde displaybedrijf heeft geblunderd. Volgens Option, leverancier van de 3G-module voor de e-reader, had de FCC simpelweg geen procedure klaarliggen voor e-readers met 3G-functionaliteit. Amazon begon echter eind oktober 2009 al met de verkoop van 3G-Kindles, nota bene zonder goedkeuring van de FCC, die pas later besloot dat er voor schootapparaten met 3G een aparte keuringsprocedure moest komen. Daarom hield de Amerikaanse douane de producten van Irex wel tegen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content