Technieuws

Hersencellen bestuderen met Twentse microzeef

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

Afgelopen week is Bart Schurink van Mesa+ gepromoveerd op een kweeksysteem voor driedimensionale structuren van hersencellen. Dat moet een realistisch model bieden voor onderzoek naar de werking dan hersenen of medicijnontwikkeling. Nu worden vaak petrischaaltjes met cellen op een voedingsbodem gebruikt, maar deze tweedimensionale systemen laten veel te wensen over. Vaak ontwikkelen cellen zich op een heel ander manier dan in het daadwerkelijke orgaan.

Schurinks ontwerp bestaat uit een bioreactor met op de bodem een lithografisch geprepareerde zeef. Deze zeef bevat negenhonderd piramidevormige putjes met onderin een klein gaatje. Hiermee kunnen individuele hersencellen worden vastgezogen zonder ze in hun bewegingsvrijheid te beperken. Daarnaast is elk putje voorzien van een elektrode, waardoor de activiteit van de cellen gemeten en eventueel beïnvloed kan worden. Via het gaatje kunnen ook voedingsstoffen of andere middelen worden toegediend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content