Achtergrond

Het belang van thermisch ontwerp

Wendy Luiten is specialist in elektronicakoeling en thermisch ontwerp.

Reading time: 6 minutes

Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: oververhitte producten die er de brui aan geven en in het beste geval pas na een afkoelperiode weer hun werk doen. Een gedegen thermisch ontwerp biedt uitkomst, laat Wendy Luiten zien aan de hand van een voorbeeld uit de automotive-industrie.

De afgelopen jaren ging het bij elektronicakoeling vaak over computers en tv’s. De laatste tijd zien we de focus verschuiven naar smartphones, tablets, smartwatches en andere wearables. Maar eigenlijk speelt koeling bij alle technologietrends: bij ledverlichting, bij vermogenselektronica in auto’s, snelladers en zonnecellen, bij datacentra en bij telecomapparatuur voor 5g.

Overal waar we energie opslaan of omzetten, komt een deel vrij als warmte. Door toenemende miniaturisatie en oplopende performanceverwachtingen leidt dit tot hogere temperaturen – met impact op de prestaties, maar zeker ook op de betrouwbaarheid, levensduur en veiligheid. Voor veel ontwikkelaars is het temperatuurbeeld van hun product iets dat ze overkomt, en iets dat ze pas zien als ze alles in hardware en software hebben gerealiseerd en getest. Problemen zijn dan vaak moeilijk te lokaliseren, laat staan dat er nog gelegenheid is voor een kosteneffectieve oplossing.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content