Opinie

Het handwerk van de ontwikkelaar

Maarten Buijs is r&d-directeur bij Moba.

Reading time: 3 minutes

Vorige keer schreef ik over de gevolgen van een buitenlandse bedrijfsovername voor de Nederlandse r&d. In datzelfde nummer werd een gerucht bevestigd dat al langer de ronde deed: Medtronic heeft de activiteiten van Sapiens stopgezet. In 2014 heeft het bedrijf goud geld neergelegd voor deze Natlab-spin-off op het gebied van deep brain stimulation.

De eerste gedachtes die bij me opkwamen: doodzonde, ze zullen het wel hebben overgenomen om van de concurrentie af te zijn, hadden ‘we’ deze geweldige technologie niet voor dit lot kunnen behoeden? Maar uiteindelijk ken ik de achtergronden niet en zullen er goede redenen voor zijn geweest. Ik ga ervan uit dat Medtronic nog altijd bezig is deze belangrijke technologie naar de markt te brengen en dat wezenlijke kennis en ip van Sapiens terechtkomen in dat product.

Startups overnemen is nu al weer een hele tijd de standaard manier van innoveren. Ik vind het grote voordelen hebben vergeleken met het oudere model van interne research. Ik herinner me nog goed de frustraties van twintig jaar geleden over de telkens terugkerende discussies met de rest van Philips over de verantwoording van de vele honderden miljoenen die we bij Research ‘verstookten’ en over de naar onze mening ontbrekende durf en visie om onze innovaties naar de markt te brengen. Bij een overname van een externe researchinspanning daarentegen hebben management en commercie wel veel skin in the game. Daarnaast stimuleren startups ondernemerschap bij wetenschappers en techneuten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content