Achtergrond

Hoe kies ik mijn testgereedschap?

Andrew Issaenko
Reading time: 6 minutes

Softwaretesten kent vele kanten. Naast de keuze voor procedures en methodologieën is er een veelvoud aan gereedschappen in verschillende categorieën beschikbaar. Andrew Issaenko schept orde in de chaos en geeft een overzicht.

Softwaretesten is een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelproces. Veel bedrijven hebben echter geen helder beeld van wat het precies inhoudt. Bij het invoeren van een testprocedure zijn er veel facetten waarop ze moeten letten, maar de uiteindelijke keuze komt neer op de kosten van testgereedschappen en -procedures, en de besparingen die het oplevert. De eerste stap bij het selecteren van de beste testmethode is het verzamelen en analyseren van informatie over de manier van softwareontwikkeling binnen het project of het bedrijf. Het is verstandig om de verwachtingen van een testtool vooraf te bepalen door een lijst van noodzakelijke vereisten te maken. Dit artikel biedt daarbij een richtlijn.

Er zijn verschillende categorieën testtools. Grofweg vallen ze uiteen in gereedschappen voor ondersteuning, voor statistische analyse en voor uitvoering van de tests. Ondersteunende gereedschappen hebben betrekking op het beheer en de planning van testen. Statistische gereedschappen analyseren de code zonder deze in werking te stellen, terwijl uitvoeringstools dat juist wel doen. Hieronder worden de drie categorieën uitgebreider behandeld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content