Your cart is currently empty!
Ideetje: identificatie met hartscan
De vorm, afmetingen en bewegingen van het hart vormen een ideale biometrische manier om computergebruikers te identificeren, suggereren onderzoekers aan de University at Buffalo in de VS. Die gegevens zijn uniek voor ieder mens en met een doppler-radar continu te monitoren. Anders dan bij vingerafdrukken, irisscans of ouderwetse wachtwoorden kan de methode dus voortdurend kijken of de persoon in kwestie nog aanwezig is en de computer zo nodig blokkeren. De gebruiker hoeft bovendien niks te doen om in te loggen. Het onderzoek wordt binnenkort gepresenteerd op de Mobicom-conferentie in Utah.
Om de haalbaarheid van de hartscan voor identificatiedoeleinden aan te tonen, ontwikkelden de onderzoekers een radar die vorm en beweging van het hart kunnen vastleggen – er bestaan weliswaar biomedische radarsystemen, maar die kunnen alleen het hartritme meten. De radar gebruikt een signaal uit in het vrije 2,4 GHz-gebied, waar ook wifi en bluetooth uitzenden. Het radarsignaal is hier echter eenvoudig van te onderscheiden omdat zend- en ontvangstfrequentie erg dicht tegen elkaar aanliggen. De uitgezonden energie bedraagt nog geen procent van een typische wifirouter, wat veiligheid en zuinigheid ten goede komt.
De onderzoekers willen hun radar nu miniaturiseren zodat deze in de hoeken van een pc-toetsenbord kan worden ingebouwd. Voor de toekomst voorzien ze ook smartphone-uitvoeringen, of juist een versie die op vliegvelden kan worden gebruikt om mensen over een afstand van tientallen meters te identificeren.