Kort nieuws

Implementation-IQ-tooling geschikt voor medische-technologiebedrijven

Pieter Edelman
Reading time: 2 minutes

Implementation-IQ breidt zijn tooling, voor het voorbereiden van medische innovaties op een commercialiseringstraject, uit. ‘Tot nog toe was het voor hele prille uitvinders. Nu is het volwassen genoeg dat ook grotere bedrijven ermee aan de slag kunnen’, vertelt directeur Mark Bloemendaal. Onder meer farmareus Johnson & Johnson is er al mee aan de slag gegaan. Het gereedschap is ook aangepast voor de Duitse markt, en andere Europese landen moeten via een EU-project volgen.

De tool van Implementation-IQ is bedoeld voor innovators in de medische of zorgsector. Met het gereedschap kunnen zij in kaart brengen wat er nodig is voor een commercialiseringstraject in deze markt, rekening houdend met alle belanghebbenden. De eerste versie werd een klein jaar geleden gelanceerd. Sindsdien zijn er rond de dertig bedrijven mee aan de slag gegaan. Ook de TU Delft gebruikt het gereedschap bij een van haar opleidingen rond medische devices. Volgens Bloemendaal kon daardoor de database met relevante personen, een belangrijk onderdeel van de tool, flink uitgebreid worden.

De tool is in eerste instantie ingericht op de Nederlandse situatie. De komende tijd wil Implementation-IQ echter ook in kaart gaan brengen wat er nodig is in andere Europese landen. Daarvoor is onlangs het Zevende Kaderproject Implement gestart met Achmea, de Universiteit Tilburg en het Zweedse Karolinska-instituut als partners. ‘Wat wij vonden was dat er eigenlijk nog best wel veel implementatieproblematiek voor innovaties is in Europa. Dus wij hebben een voorstel geschreven om dat op grote schaal in kaart te brengen en te kijken waar de grootste bottlenecks liggen. We willen daarvoor honderden experts uit Europa op dit gebied interviewen’, vertelt Bloemendaal. Op het moment zijn de initiatiefnemers op zoek naar dergelijke experts. In eerste instantie denkt Bloemendaal dat voor veel van de problemen al een oplossing is, maar dat de juiste mensen met elkaar in gebracht moeten worden. Voor de overblijvende problemen wordt een onderzoeksagenda opgesteld.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content