Kort nieuws

Internet- en pc-pionier Robert Taylor overleden

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

Afgelopen week is Robert Taylor op 85-jarige leeftijd in zijn woning in Californië overleden. Taylor speelde een sleutelrol in Arpanet, de voorloper van internet, en in de Xerox Alto-computer, de voorloper van de pc.

Taylor werd geboren in Texas. Hij studeerde in Austin op een mengelmoesje van onderwerpen die hij interessant vond, uiteenlopend van filosofie en religie tot wiskunde en psychologie. Hij deed nog een tijdje onderzoek aan de universiteit aan het zenuwstelsel voordat hij de overstap maakte naar de lucht- en ruimtevaartsector.

Zo kwam hij bij de Nasa terecht, waar hij weer in aanraking kwam met Advanced Research Projects Agency (Arpa) van het ministerie van Defensie. In 1966 werd hij daar hoofd van de afdeling voor informatietechnologie. Daar liepen drie verschillende onderzoeksprojecten naar computers. Hij zag op zijn eerste dag de noodzaak om deze onderling te verbinden en startte daar een project voor. De packet switching-technologie die met dit Arpanet gepionierd werd, vormde het technische fundament voor het internet.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content