Redactioneel

Juist en compleet

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

Wie het artikel over de oprichting van Quix leest in de Twentse krant Tubantia zou zomaar de indruk kunnen krijgen dat de startup van plan is over twee jaar een quantumcomputer op de markt te brengen waar je echt iets mee kunt. Potentiële klanten zijn Apple en Google, vertelt directeur Hans van den Vlekkert in het regionale dagblad. In werkelijkheid ligt het natuurlijk genuanceerder.

Het product dat Quix over een jaar of twee uitbrengt, is nog lang geen partij voor binaire rekendozen. Het gaat om evaluatie-exemplaren, bedoeld om onderzoekers – bijvoorbeeld van Google en Apple – kennis te laten maken met het fenomeen fotonische quantumprocessor. Dat is een betrekkelijk nieuwe benadering van quantumrekenen die fundamenteel verschilt van de technologie waar Google, IBM en Microsoft op inzetten, maar die desalniettemin belooft te excelleren in bepaalde typen berekeningen. Net als alle quantumbedrijven wil Quix stap voor stap toewerken naar quantumsuprematie, maar die weg is nog lang.

Het zal niet voor het laatst zijn dat een algemeen medium een technische ontwikkeling te versimpeld weergeeft. Het is niet eenvoudig voor ondernemers en wetenschappers om een ingewikkeld verhaal over te brengen op een journalist zonder technische achtergrond. En als dat al lukt, is de kans niet ondenkbeeldig dat de reporter of de eindredacteur besluit dat al die informatie en nuance het stuk te lang of te ingewikkeld maakt. Misschien komt het wel helemaal niet in de krant.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content