Kort nieuws

KPN start vier 5g-experimenten

Paul van Gerven
Reading time: 1 minute

KPN gaat met klanten en partners proeven doen met 5g-technologie in vier verschillende toepassingen. Met de gemeente Amsterdam, de Arena en Nokia worden massive mimo-antennes uitgeprobeerd, waarmee een zeer grote capaciteit is te realiseren op drukke plekken zoals het bekende stadion. Niet alleen internettende bezoekers hebben er wat aan, ook crowdcontrol en nieuwe diensten als virtual reality worden daardoor mogelijk.

Op een boerderij in Drenthe gaat KPN met de Wageningen Universiteit en ZTE experimenten doen met dronegestuurde precisielandbouw en communicatie met millimetergolven. In de Rotterdamse haven zal network slicing centraal staan, een 5g-concept waarbij diensten binnen een virtueel netwerk worden afgeschermd van het andere mobiele verkeer. Dit om het hoogste niveau van betrouwbaarheid te bereiken, iets wat voor veel industriële toepassingen essentieel is.

Op de A270 bij Helmond en de A58 tussen Eindhoven en Tilburg gaat KPN ten slotte kijken naar automotivedoeleinden. Daar is vooral de latency van groot belang: auto’s moeten realtime kunnen communiceren met andere auto’s of infrastructuur langs de weg.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content