Your cart is currently empty!
KU Leuven maakt Galileo bestand tegen spoofing
De KU Leuven heeft een manier uitgedokterd om het Galileo-satellietplaatsbepalingssysteem te upgraden met maatregelen tegen spoofing zonder de huidige werking te verstoren. De Leuvense aanpak gaat uit van authenticatiecodes die als extra informatie worden toegevoegd aan de datapakketjes, waardoor het signaal zelf niet verstoord wordt en terugwaarts compatibel is met de huidige infrastructuur en ontvangers. Voor internetverkeer is dit soort message authentication gebruikelijk, maar de eisen voor Galileo zijn heel anders; er is nog slechts beperkte ruimte beschikbaar in de datastroom en bovendien moet het systeem ook werken bij slechte ontvangst.
Het werk richt zich op het publieke signaal van Galileo. Het Europese satellietnavigatiesysteem kent verschillende diensten, waaronder een commercieel signaal en een signaal voor overheden. Die bieden zeer hoge nauwkeurigheid, maar de data is versleuteld. Het publieke signaal, dat een wat lagere nauwkeurigheid biedt, is echter voor onversleuteld en daardoor gevoel voor namaaksignalen.
Toch wil de EU ook dit signaal het liefst beschermen. KU Leuven-hoogleraar Vincent Rijmen – een van de grondleggers van AES – onderzocht samen met promovendus Tomer Ashur of het bestaande Tesla-protocol hiervoor gebruikt kan worden, een aanpak speciaal bedoeld voor authenticatie van broadcast-signalen. Hiervoor kan geen symmetrische cryptografie gebruikt worden, want iedereen met een ontvanger zou de sleutel dan kunnen achterhalen en het systeem nabootsen.