Tools&Toys

Linux 3.4 draait 32-bit-apps in 64-bit-modus

Pieter Edelman
Reading time: 2 minutes

Linus Torvalds heeft de nieuwste stabiele release vrijgegeven van de Linux-kernel, met versienummer 3.4. De release brengt belangrijke efficiëntieverbeteringen voor het BtrFS-bestandssysteem. Dat komt onder meer doordat de beperking van 4 kB voor block-groottes is losgelaten. Nu zijn verschillende groottes tot 64 kB mogelijk. Daarnaast is de manier waarop BtrFS omgaat met de Linux-pagecache onder de loep genomen en daardoor een stuk sneller. Ook is het copy-on-write-mechanisme aangepast zodat het beter overweg kan met de Linux-VM. Het CPU-gebruik van het bestandssysteem is teruggebracht. En verder is er een tool toegevoegd voor het terughalen van data van een beschadigd bestandssysteem.

Een in het oog springende toevoeging aan Linux 3.4 is de nieuwe X32-Abi die de voordelen van 32-bit- en 64-bit-modus op X86 samenbrengt. Een programma gecompileerd voor 64-bit-modus gebruikt 64 bit pointers, wat resulteert in grotere binaries en een minder efficiënt gebruik van de CPU-cache. Voor sommige performance-kritieke toepassingen kan dit een serieuze beperking vormen. Deze programma‘s kunnen voor de 32-bit-Abi gecompileerd worden, maar verliezen dan weer bepaalde voordelen zoals het aantal CPU-registers en betere floating-point-prestaties. Als ze echter voor de nieuwe X32-Abi gecompileerd zijn, gebruiken ze 32 bit pointers en is het long-type in C 32 bits, maar draaien ze in 64-bit-modus, met alle voordelen van dien.

Zoals gebruikelijk bevat de kernel een groot aantal kleine verbeteringen en bugfixes. Onder meer ondersteuning voor AMD- en NVidia-GPU-drivers is uitgebreid, een een autoprobing-feature is toegevoegd voor X86-drivers. De kernel kan ook het QNX6-bestandssysteem lezen (niet schrijven). Een uitgebreide lijst van wijzigingen is te vinden op kernelnewbies.org/Linux_3.4#head-039c9d273884c9639937c10d68b4a3214869eb4b.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content