Nieuws

Lionix leidt optische chips naar groeispurt

Paul van Gerven
Reading time: 8 minutes

Met de oprichting van assemblagefoundry Phix denkt het Enschedese Lionix de geïntegreerde fotonica in een langverwachte groeispurt te duwen.

Lionix pakt het eens anders aan. Van oudsher is het een onderneming van de behoedzame stappen, van de organische groei. Sinds de oprichting in 2001 groeide het fotonicabedrijf uit Enschede gestaag, voornamelijk gefinancierd met opbrengsten uit eigen activiteiten. Zelfs tijdens de magere jaren van de kredietcrisis werd er niemand de laan uit gestuurd.

Nu kiest Lionix voor de vlucht naar voren. Samen met enkele co-investeerders uit de Twentse regio begint het een foundry voor de assemblage van geïntegreerde fotonicamodules. Phix is de eerste faciliteit in haar soort waar niet raar wordt opgekeken van volumes van rond de honderdduizend stuks per maand (zelf produceert Lionix nu hooguit enkele duizenden modules per maand, meestal minder). Er kunnen bovendien verschillende ‘smaakjes’ fotonica worden gecombineerd – ook dat is bijzonder.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content