Nieuws

Mapper in betalingsproblemen

Paul van Gerven
Reading time: 3 minutes

In bijna twintig jaar ontwikkelen heeft het Delftse Mapper nooit de status van startup weten af te schudden. Nu heeft het surseance van betaling aangevraagd.

Na vijftien jaar lang van de ene kapitaalinjectie naar de andere subsidieronde te hebben geleefd, is Mapper dan toch gestruikeld: de Delftse ontwikkelaar van e-beam-lithografiemachines heeft deze week surseance van betaling aangevraagd. Leveranciers van het bedrijf zijn per e-mail ingelicht over de financiële situatie.

Mapper werd in 2000 vanuit de TU Delft opgericht om elektronenbundellithografie in chipproductie te introduceren, maar onderschatte de complexiteit van de technologie en slaagde er voor zover bekend in slechts een handvol e-beam-machines te verkopen. De meeste chipfabrikanten zetten hun kaarten al vroeg op euv-lithografie als opvolger van immersielithografie, hoewel ook euv forse vertraging opliep.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content