Technieuws

Met een digitale camera kun je om de hoek kijken

Paul van Gerven
Reading time: 1 minute

Om de hoek kijken is moeilijk, maar niet onmogelijk. Bijvoorbeeld door lichtpulsen onder verschillende hoeken uit te zenden en uiterst nauwkeurig te meten hoe lang het duurt voordat hun reflecties zijn teruggekeerd, kan een verborgen object in het lichtpad worden gereconstrueerd. Daarvoor zijn dan wel lasers en ultrasnelle lichtdetectoren nodig. Met een eenvoudige digitale camera lukt het nu ook, tonen onderzoekers van Boston University aan in Nature.

De nieuwe techniek is in staat een afbeelding op een computermonitor te reconstrueren die deels wordt afgedekt door een ondoorzichtig object op een willekeurige afstand van de afbeelding. De ‘fotograaf’ hoeft de vorm van het object of de afstand tot de afbeelding niet te weten. Uiteraard worden zowel afbeelding als object alleen indirect waargenomen, met behulp van licht dat van een reflectief scherm kaatst. De lichtbron staat naast de camera.

De foto die uiteindelijk wordt gemaakt – één is genoeg – registreert zowel licht dat direct van het computerscherm kaatst als het patroon van schaduw en halfschaduw dat wordt veroorzaakt door het object dat ervoor staat. Vooral in de kleine kleur- en intensiteitsverschillen van halfschaduw blijkt veel informatie te zitten. Genoeg om eenvoudige cartoonfiguren, letters of streepjespatronen duidelijk herkenbaar te reconstrueren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content