Kort nieuws

Nasa’s mysterieuze raketaandrijving lijkt gewoon meetfout

Reading time: 2 minutes

De waargenomen stuwkracht van de mysterieuze Emdrive berust waarschijnlijk gewoon op een meetfout, schrijven onderzoekers van de universiteit van Dresden na uitgebreide metingen. Hetzelfde geldt voor de Mach-effect-aandrijving. Deze onconventionele aandrijvingen staan in de belangstelling omdat ze geen brandstof hoeven te gebruiken en interstellaire ruimtereizen mogelijk zouden kunnen maken. De geldende natuurwetten kunnen echter niet verklaren hoe ze werken.

Met name de Emdrive kwam twee jaar geleden in de belangstelling te staan toen Nasa-wetenschappers schreven dat ze een minieme maar daadwerkelijke stuwkracht konden meten. De ‘motor’ kaatst microgolven rond in een afgeknotte holle kegel, en stoot geen massa uit. Brandstof is dus niet nodig.

Het meten van de zeer kleine stuwkracht is echter lastig en onderhevig aan allerlei omgevingsinvloeden zoals thermische ruis, interferentie met de elektronica, het aardmagnetisch veld en luchtstromingen. Daarom bouwden de Duitse onderzoekers een gevoelige testopstelling die zo veel mogelijk externe invloeden probeert te elimineren. Vervolgens plaatsten ze een Emdrive steeds in verschillende posities in de opstelling om te kijken of de richting van de kracht overeenkomt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content