Nieuws

Nederlandse ambities in chipintegratie herleven

Reading time: 4 minutes

Het oude Bluebird-project krijgt een herkansing: Business Cluster Semiconductors werkt met brede steun in academia en industrie aan de totstandkoming van het Chip Integration Technology Centre. Het CITC moet het ‘Imec van de backend’ worden.

De geschiedenis herhaalt zich. Op de kop af tien jaar geleden tekende een consortium onder leiding van TNO een intentieverklaring om een chipstapelmachine te ontwikkelen. Dit Bluebird-project strandde, maar anno 2018 ziet het Business Cluster Semiconductors (Bcsemi) nieuwe kansen voor Nederland in de chipintegratie. Opnieuw ligt er een door zo’n kleine twintig partijen gesteunde intentieverklaring klaar, ditmaal om een technologiecentrum op te zetten: het Chip Integration Technology Centre (CITC).

In het CITC moeten chipfabrikanten, -testers en -verpakkers, machinebouwers, materiaalleveranciers, software- en modelontwikkelaars en onderzoeksgroepen bij elkaar komen om precompetitief chipintegratietechnologie te ontwikkelen via een open-innovatieformule. ‘Ons voorbeeld is Imec, zowel wat betreft succes als qua werkwijze. Het is niet gezegd dat we die een-op-een overnemen, maar we mikken wel op sterke industriële relaties in combinatie met ontwikkeling van eigen ip. We gaan uiteraard niet met Imec concurreren. We hebben ze er graag bij’, zegt managing director Barry Peet van Bcsemi.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content