Kort nieuws

Nikon Metrology brengt archeologische vindplaatsen in kaart

Alexander Pil
Reading time: 1 minute

Het Leuvense Nikon Metrology, voorheen Metris, heeft zijn Ispace-technologie aangepast voor archeologische toepassingen. Tests bij opgravingen van een Gallisch dorpje in het Franse Mont Beuvray hebben aangetoond dat de oplossing 50 tot 90 procent sneller is bij het in kaart brengen van de vondsten. Bij dat proces is er veel winst te halen. Er gaat namelijk veel tijd verloren aan het tekenen van objecten, segmenten en de complete site. Bij grote opgravingen kan dit werk oplopen tot meer dan de helft van de uren. De Franse archeologen waren dan ook onder de indruk van de snelheid van het Ispace-systeem.

De nieuwe variant van Ispace is gebaseerd op het bestaande laserconcept om snel probe-metingen te kunnen doen in grote ruimtes. Engineers zetten daartoe drie of meer batterijgevoede zenders rond de site. Deze punten fungeren als bakens waarop de probe zich kan oriënteren. Binnen deze zone wijst een archeoloog simpelweg met de probe aan welk punt hij wil registreren. Het systeem is snel genoeg om veertig metingen per seconde te verwerken. Cad- of Gis-software kan uit al die gegevens een digitaal 2D of 3D plaatje genereren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content