Interview

Ontwikkelhuis en reisbureau voor nanosatellieten

Nieke Roos
Reading time: 12 minutes

Innovative Solutions in Space zag het levenslicht in een auto op de weg terug van een internationale ruimtevaartconferentie in Denemarken. Zonder externe investeringen is de Delftse onderneming van vijf studenten in elf jaar tijd uitgegroeid tot een 75-koppige wereldspeler in nanosatellieten.

Een zwerm nanosatellieten die vanachter de maan het heelal afspeuren naar signalen van de eerste honderd miljoen jaar na de big bang. Dat is het einddoel van de missie waar Innovative Solutions in Space (Isis) vorig jaar in is gestapt. Met Astron en de Radboud Universiteit Nijmegen is het Delftse ruimtevaartbedrijf begonnen met de ontwikkeling van een antenne waarmee astronomen radiostraling kunnen meten van de eerste sterren en sterrenstelsels die direct na de oerknal zijn ontstaan. Het instrument reist in 2018 mee op een Chinese satelliet naar een plek achter de maan.

‘Dat is de eerste stap’, zegt Isis-ceo Jeroen Rotteveel, ‘een radio-ontvanger maken en daarmee in de omgeving van de maan echte metingen doen. Die ontvanger is een doosje van tien kilo waar antennes van vijf meter uit komen. Gekoppeld aan die Chinese satelliet van duizend kilo heb je dan één node. De volgende stap is om twee of drie satellieten van een kilo of 25 te laten samenwerken in een klein netwerk. Uiteindelijk moeten er dat minimaal vijftig stuks worden, maar met 250 kunnen we het universum echt goed in kaart brengen.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content