Redactioneel

Oud tegen nieuw

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Reading time: 3 minutes

Een van de meest onheilspellende economische ontwikkelingen van 2017 was de aankoop van supermarktketen Whole Foods door Amazon. We zagen het al een paar jaar aankomen en nu is het dan echt begonnen: techgiganten die hun enorme financiële reserves en macht op internet aanwenden om nieuwe markten te veroveren.

Als ze hierheen komen, staat Europa even machteloos als soldaten te paard tegen een Apache-helikopter. De Verenigde Staten hebben Amazon, Apple, Facebook, Google (eigenlijk: Alphabet) en Microsoft, China heeft Alibaba, Baidu en Tencent. Europa moet het doen met Skype (gekocht door Microsoft) en Spotify.

Zeker een land als Nederland rolt in feite de rode loper uit voor de buitenlandse mogendheden. Snelle netwerken, goede dekking en een bevolking die gretig gebruikmaakt van internetdiensten. Maar we surfen vooral naar de servers van Amerikaanse bedrijven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content