Technieuws

Platina maakt oled simpeler

Paul van Gerven
Reading time: 1 minute

Door platina-atomen in organische polymeren op te nemen, weten onderzoekers van de University of Utah de kleur van het licht te manipuleren dat de moleculen uitzenden. Hun onderzoek is een eerste stap in de ontwikkeling van ’echte‘ witte oleds.

In de huidige leds en oleds wordt wit licht gevormd door verschillende kleuren, geproduceerd door verschillende materialen, te mengen. De meest voor de hand liggende optie is om de drie primaire kleuren te combineren, maar het kan ook met twee kleuren: blauw wordt intern omgezet in geel en deze twee kleuren worden vervolgens gemengd tot wit.

Het platinahoudende polymeer uit Utah zou het mogelijk moeten maken om met één type materiaal wit licht te produceren. Door met het zware edelmetaal een energie-overgang te ontsluiten die normaal gesproken onbenut blijft, kunnen er meer kleurschakeringen worden ontsloten. Welke precies, dat hangt af van de onderlinge afstand van de platina-atomen in de keten. Met deze afstand is dus een mechanisme voorhanden om de kleur te tunen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content