Kort nieuws

Sco te elfder ure gered, zet strijd om Linux-IP voort

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

Sco is op het nippertje van een faillissement gered door de verkoop van zijn Unix-activiteiten aan Gulf Capital Partners voor 2,4 miljoen dollar. Het bedrijf is al jaren in een bitter gevecht verwikkeld met IBM en Novell met een claim dat de Linux-kernel bedrijfseigen Unix-code bevat waar Sco de rechten op heeft. Daarom zou het licentiekosten willen heffen op Linux. Tot nog toe heeft deze claim het bedrijf alleen maar torenhoge proceskosten bezorgd, die het bijna de das om hebben gedaan. Met de nieuwe investering zou Sco voorlopig uit de schulden zijn en daardoor zijn rechtszaken voortzetten.

De rechtbank oordeelde in 2007 dat Sco de geclaimde Unix-rechten aan Novell verkocht. Sco moest daarmee gelijk een boete betalen aan Novell. Het bedrijf legde zich niet neer bij die uitspraak. Beschermd tegen schuldeisers door de Amerikaanse faillissementswetgeving tekende het beroep aan. Deze zaken lopen nog.

Volgens Sco-CEO Darl McBride tekende hij minuten voor aanvang van de zaak over een definitief faillissement het contract met Gulf. In de praktijk blijven de Unix-activiteiten bij Sco, dat officieel alleen nog de activiteiten voor mobiele software behoudt. Gulf Capital wordt geleid door investeerder Stephen Norris, die eerder al in Sco investeerde om de rechtszaken voort te zetten – zonder veel succes overigens.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content