Technieuws

Thread-alliantie heeft 1.0-versie af

Pieter Edelman
Reading time: 1 minute

De Thread-alliantie heeft exact een jaar na haar officiële oprichting versie 1.0 van haar standaard voor het draadloos verbinden van kleine energiezuinige apparaten gepubliceerd. Volgens de initiatiefnemers – onder meer Google’s Nest, Arm en Freescale – moet Thread een oplossing bieden voor de problemen van de bestaande protocollen rond betrouwbaarheid, beveiliging, stroomverbruik en integratie met ip-netwerken. De specificatie is echter alleen beschikbaar voor leden van de alliantie.

Thread bouwt voort op een aantal standaarden, zoals udp, ipv6 en 6lowpan voor de netwerk- en transportlagen, ieee 802.15.4, waarop ook Zigbee gebaseerd is voor de mac en phy, en aes-encryptie. Thread-devices vormen een zelfhelend mesh-netwerk dat bestand is voor het uitvallen van nodes en er zijn diverse optimalisaties doorgevoerd om het stroomverbruik te beperken.

Het initiatief is niet onomstreden. Critici wijzen erop dat bestaande technologieën zoals Zigbee en Bluetooth Low Energy hetzelfde of bijna hetzelfde kunnen als Thread. Het nieuwe protocol heeft echter veel momentum achter zich en diverse chipfabrikanten hebben al een Thread-protocolstack uitgebracht voor hun producten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content