Kort nieuws

TNO ontwikkelt haringherkenner voor selectief vissen

Nieke Roos
Reading time: 1 minute

In samenwerking met de Scheveningse rederij Jaczon en de Amerikaanse sonarleverancier Farsounder heeft TNO een systeem ontwikkeld om haring, makreel, horsmakreel en sprot te onderscheiden. Het gebruik van breedbandige forward-looking sonar maakt het mogelijk om deze soorten zogeheten pelagische vis realtime te classificeren, zodat een belangrijk deel van de ongewenste bijvangst is te minimaliseren. Als onderdeel van het Sonar for Fish Classification-project (Sofic) heeft TNO een prototype ontwikkeld en succesvol getest. Het algoritme voor de visherkenning is met behulp van nieuwe sonardata steeds verder te verbeteren.

Ongewenste bijvangsten voorkomen vormt een steeds grotere uitdaging voor de visserijsector. De invoering van de nieuwe Europese regelgeving zet nog meer druk op de ketel. Waar vissers ongequoteerde en ondermaatse vangst nu nog overboord moeten zetten, mag dat straks niet meer. In de sector is er daarom een groeiende behoefte om selectiever te vissen, door alleen de gewenste soorten en maten te herkennen en te vangen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content