Kort nieuws

TUE ontwikkelt goedkope glow-in-the-dark-test voor infectieziekten

Pieter Edelman
Reading time: 2 minutes

Onderzoekers van de TU Eindhoven beschrijven samen met collega’s uit Japan een manier om goedkope en snelle teststrips voor infectieziekten te maken. Twintig minuten nadat een druppeltje bloed is aangebracht op het papiertje, begint het licht te geven. Naar gelang er specifieke ziekteverwekkers aanwezig zijn, verandert de kleur hiervan. Een smartphonecamera kan vervolgens bepalen hoe veel van de pathogenen aanwezig zijn.

De test bouwt voort op een detectormolecuul dat de Eindhovenaren eerder ontwikkelden. Dit combineert twee lichtgevende eiwitten uit de natuur: het groene gfp uit kwallen en het blauwe luciferase uit vuurvliegjes – stoffen die beide veel gebruikt in biologisch onderzoek. Wanneer een activator wordt toegevoegd, producen ze samen een groene gloed. De verbinding tussen de twee eiwitten fungeert echter als ‘schakelaarmolecuul’. Wanneer daar een stof aan bindt, klapt het geheel open en worden de twee lichtgevende eiwitten gescheiden, waardoor er er alleen nog blauw licht wordt uitgezonden.

Om ziekteverwekkers te detecteren, wordt de schakelaar zo aangepast dat deze reageert op antilichamen voor specifieke ziekteverwekkers, verdedigingsmoleculen die het afweersysteem aanmaakt. Het molecuul reageert daardoor alleen op een specifieke ziekteverwekker. En hoe meer ervan is, hoe blauwer het licht wordt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content