Your cart is currently empty!
TUE werkt aan zwart-gat-op-chip
TUE- en UU-hoogleraar Rembert Duine theoretiseert samen met twee Chileense collega’s over de mogelijkheid om de event horizons van zwarte gaten op een chip na te bootsen. Voor spingolven althans, collectieve fluctuaties in de elektronenspins van magnetische materialen. Bij een zwart is de event horizon het punt waar niks nog aan de zwaartekracht kan ontsnappen, in de opstelling van de wetenschappers zouden zij zo’n punt kunnen maken voor spingolven.
Het idee bouwt voort op eerdere voorstellen om de event horizon na te bootsen voor golven in stromende vloeistoffen. Dat is echter een macroscopisch systeem. Spingolven kunnen als quasideeltjes beschouwd worden die kwantumgedrag vertonen. Daarmee zouden de kwantumverschijnselen, met name kwantumverstrengeling rond zwarte gaten, bestudeerd kunnen worden. Dit kan mogelijk zelfs uitgebuit worden voor kwantumcomputers.
Het watersysteem werkt door de bak taps toe te laten lopen zodat de stroomsnelheid steeds toeneemt. Vanaf een zeker punt worden de golven onherroepelijk meegesleurd. Iets soortgelijks kan met een elektronenstroom gedaan worden, waarop de spingolven meeliften. De onderzoekers denken dat het mogelijk moet zijn om het idee binnen een of twee jaar te verwezenlijken.
> | Magnonic black holes (preprint, open access) |