Technieuws

Tu’s maken ideaal materiaal voor majorana-quantumcomputer

Paul van Gerven
Reading time: 2 minutes

Nanodraadjes met een kern van germanium en een schil van silicium zouden de toekomstige bouwstenen kunnen zijn van een quantumcomputer, denken onderzoekers van de Universiteit Twente en de Technische Universiteiten Delft en Eindhoven. Op dit moment vormen ze in ieder geval het bijna perfecte materiaal om onderzoek te doen ten behoeve van de majorana-quantumcomputer.

De nieuwe nanodraadjes stellen de onderzoekers in staat om elektronen of gaten in quantum dots op te sluiten én supergeleiding te laten plaatsvinden. Deze combinatie is essentieel om majorana-deeltjes te maken, die vanwege hun ongekende stabiliteit buitengewoon interessante kandidaten zijn om qubits in vast te leggen. Hoe stabieler een qubit, hoe makkelijker het is om er bewerkingen op uit te voeren – om ermee te rekenen, met andere woorden.

De TU Delft bespeurde in 2012 de eerste aanwijzingen voor majorana’s in nanodraadjes. Het definitieve bewijs voor hun bestaan is nog steeds niet geleverd, maar het net begint zich langzamerhand te sluiten. Door steeds ‘schonere’ systemen te maken, kunnen alternatieve verklaringen voor de waarnemingen worden uitgesloten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content