Kort nieuws

Tvilight en Dynniq voorzien heel Texel van slimme straatverlichting

Nieke Roos
Reading time: 2 minutes

Met meer dan drieduizend lichtpunten heeft Texel sinds kort een van de grootste slimme straatverlichtingsnetwerken van Europa. Het netwerk combineert nieuwe ledlampen met de intelligente draadloze technologie van TU Delft-spin-off Tvilight, die de omgeving in de gaten houdt en de lantaarnpalen automatisch dimt als er niemand in de buurt is. Technisch dienstverlener Dynniq (het voormalige Imtech Traffic & Infra) heeft de uitrol op het eiland verzorgd.

Met de slimme Citysense- en Skylite-technologie van Tvilight heeft Texel zijn energiekosten met twee derde weten te verminderen. De straatlantaarns draaien nu volledig op stroom uit zonnepanelen. Daardoor is het grootste Waddeneiland de eerste Nederlandse gemeente waar de openbare verlichting honderd procent energieneutraal is.

De slimme straatlantaarns minimaliseren ook de lichtvervuiling. ‘De oude verlichting op Texel gaf heel veel omgevingslicht’, aldus projectleider Stephan Kikkert van de gemeente. ‘Je zag minder sterren en in plaats daarvan leek het alsof er over het hele eiland een grote oranje gloed hing. Nu kunnen we weer de sterrenhemel en de Melkweg boven Texel zien.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content